Spring naar inhoud

Ervaringen vanuit het verpleeghuis

Door Brigitte Meijnaar en Maia Alcazar, diëtisten Amstelring, locatie Bornholm (Hoofddorp)
We hebben sinds maart een Covid Unit in het verpleeghuis. De diëtistische zorg voor deze patiënten, die hier tijdelijk verblijven, vergt een andere manier van werken dan je gewend bent.
Het directe contact met de patiënt is weggevallen wat ervoor zorgt dat je de voedingszorg niet optimaal kunt afstemmen. Eten is een emotie en ieder mens is anders, daar stem je normaliter je voedingszorg op af. Het vergt van ons nu een creatieve manier van werken op afstand.
Voor een goede samenwerking met het verzorgend personeel hebben we, samen met de logopedist, een verkorte screeningslijst gemaakt. Het is een gecombineerde lijst van klachten en de voedingsinname. Zo krijgen we redelijk inzicht in wat voor soort patiënt het is, welke klachten er zijn en hoe we de adviezen zo goed mogelijk kunnen afstemmen. We hebben een digitale map waar het verzorgend personeel onze voedingsadviezen kan inzien en vervolgens toepassen.
De samenwerking met andere disciplines die direct bij de patiënten betrokken zijn is momenteel heel belangrijk. De fysiotherapeuten die extra aandacht besteden aan de eiwitrijke supplementen na de therapie bij de patiënten met spiermassaverlies; De afstemming met de logopedisten over de consistentie bij patiënten met slikklachten.
Wat we wel merken is dat het ‘’echte’’ revalideren pas thuis start, in de eigen omgeving. De normale dagelijkse activiteiten weer oppakken zoals koken, boodschappen doen etc. Het goed herstellen kost tijd en stopt niet zodra de mensen met ontslag naar huis gaan. Dat is de reden dat we de patiënten in de eerste lijn verder begeleiden.
Ik ben er trots op dat we in deze tijd een bijdrage mogen leveren aan de zorg voor deze patiënten.