Spring naar inhoud

Covid-19 in OLVG locatie Oost

Door Ginette van Lienen
Sinds maandag 16 maart is onze wereld enorm veranderd met de intrede van de eerste COVID-19 patiënten in OLVG. We moesten onze gewone zorg afschalen, grotendeels vanuit huis gaan werken en kregen er een heel nieuwe patiëntengroep bij. Wat hebben wij sindsdien gedaan?

Allereerst hebben wij er voor gezorgd dat er veel eiwitrijke (vloeibare) producten meegaan naar de corona-units. Ervaring uit Brabant leerde ons dat patiënten met COVID-19 slecht eten door benauwdheid en algehele malaise en daarbij vaak last hebben van misselijkheid, braken en diarree. Ook afname van reuk en smaak zorgt voor minder goede voedselinname.

Daarna zijn wij begonnen met het opstellen van een voedingsbeleid en werkwijze voor alle corona-units (het zijn er inmiddels 3 corona-units en daarnaast nog een corona-ICU). Alle patiënten krijgen (mits geen allergie, goede nierfunctie etc) 2 keer per dag eiwitrijke drinkvoeding bij de maaltijden aangeboden. De verpleegkundige verstrekt de maaltijden en gaat ongeveer 3 keer per dag naar binnen, dus het is belangrijk vooral houdbare producten te verstrekken voor tussendoor.

Bij de hoofdmaaltijden wordt verder veel eiwitrijke zuivel zoals eiwitverrijkte vla en vruchtenkwark aangeboden. Dit beleid is opgesteld in samenspraak met de verpleegkundigen en de voedingsdienst.
De voedselinname van patiënten wordt rondom de 4e opnamedag geëvalueerd. Meestal wordt dit rechtstreeks telefonisch met de patiënt gedaan, soms via de verpleegkundige.

Op verzoek van verpleegkundigen is een folder voor patiënten ontwikkeld met informatie over belang van (eiwitrijke) voeding bij COVID-19. Inmiddels is de folder alweer aangevuld met adviezen voor thuis.

Veel patiënten op de ICU worden via een sonde gevoed, dus er moesten extra voedingspompen worden geregeld en gekeken worden of er voldoende voorraad van sondevoeding was. Aangezien maagretentie vaker voorkomt bij patiënten met COVID-19 is er een protocol gemaakt voor als mensen in het weekend van de ICU komen met sondevoeding.

Wij werken dagelijks met 3-4 diëtisten en een voedingsverpleegkundige op locatie, de rest van de collega’s werkt vanuit huis.
Inmiddels zijn we bijna 4 weken verder en zijn de eerste patiënten met COVID-19 ook weer ontslagen. Wij adviseren in onze folder contact met een eerstelijns diëtist te zoeken (evt via huisarts) als het niet lukt thuis. Verder zullen we patiënten waarbij dit nodig is actief overdragen.
Collegiale groet,
Ginette van Lienen, dietist OLVG Oost